Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Poundmate – Plague of Pincers

So, ini adalah salah satu game di dalam Xbox Game Pass Library, Yakuza: Like a Dragon dari series Yakuza. Di bawah adalah antara game yang bertemakan Yakuza. Nampak Gangster tapi ada elemen Loyalty dan Heroism di dalamnya:

  • Yakuza 4 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered
  • The Yakuza Remastered Collection
  • Yakuza 5 Remastered
  • Yakuza 6: The Song of Life
  • Yakuza Kiwami 2
  • Yakuza Kiwami
  • Yakuza 0

Game ni tak tahu nak kata serious atau kelakar sebab dia kelakar, di tambah dengan Lawak Jepun yang mungkin hanya orang Jepun je faham. Tapi secara keseluruhannya, game ini kira best juga la.

Yakuza: Like a Dragon juga telah memperkenalkan mode baharu di dalam battle mode dia, iaitu, Turn-Based-Battle System, kira macam JRPG Jepun yang lain la. Umumnya, game² di dalam Siri Yakuza sebelum ini adalah Beat’em Up, macam Double Dragon Micro Genius dulu², Knee Kick.

Bakuma Ryuujin Kyaku (Demon Exploding Dragon God Kick) – Heh! Mesti Bapak² di luar sana masih terpikir macam mana nak perform move ini waktu dulu² kita main game ni.

Cara Dia: Tekan a+b dan kira atau kanan (bergantun pada arah pukulan) ketika sedang sujud, duduk atau berjongkok)

Source: AcidGlow – Flying Knee Montage Compilation – Double Dragon 2 NES

Nah, ini video Kasuga summon Udang Kara untuk membantu di dalam battle dia.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Skill Summon adalah salah satu dari ciri² utama di dalam kebanyakan JRPG macam Final Fantasy III dan ke atas. Tidak terkecuali, Game Yakuza: Like a Dragon ini. Cumanya, ianya dipanggil sebagai “Poundmate”, Kasuga call mereka guna SmartPhone.

Nanti jika berkesempatan saya share PoundMate yang lain pula.

Slime Rancher – Adventure Tamat

Tadi pagi dapat another achievement “The Adventure Continues!”.

The Adventure Continues! Worth 35 Points

Kelakar2 game ni. Kerja cari slime, jual plort selepas slime tu makan. Maybe plort tu adalah sejenis tinja sebab dia keluar selepas slime makan. Ada macam2 jenis slime seperti table dibawah

Source: https://slimerancher.fandom.com/wiki/Largo_Slimes

Game ini boleh hilangkan perasan amarah kalau tension. Bapa2 mungkin boleh cuba.

The Surge 2 – Habis Sudah

Hello Darkness My Old Friend Achievements : Worth 50 Points

Akhirnya, minggu lepas, berjaya habiskan game susah yg amat ini. Boss Last dia Archangel Eli, memang susah yang amat. Tapi boleh la pukul dia sampai mati jika elak sana, elak sini, deflect sesekali.

Marah punya pasal itu yang choose option untuk execute dia.

Photo Source: https://screenrant.com/surge-2-defeat-archangel-eli-tips-strategies/

Umum sedia maklum Game ini adalah Game dalam kategori “Souls Like Video Game”. Dalam erti kata lain game yang memang tak kasi can punya pada player.

Antara Game yang bergenre seperti ini adalah:

  • Bloodbourne
  • Sekiro: Shadow Die Twice
  • Nioh
  • Dead Cells
  • Hollow Knight dan macam2 lagi.

Boleh la bapak2 di sana cuba main game ini. Tapi ingat, jangan pula baling Joypad sebab angin satu badan.

Game ni memang cilaka.

[VG]: inFAMOUS

Throm-ka dan Salam Sejatera

Hari ini saha mahu bercerita tentang sebuah game, inFAMOUS namanya. Terbitan Sony Computer Entertainment dan dibangunkan oleh Sucker Punch Productions. Game ini merupakan antara game yang terbaik pernah saya main. Boleh saya tarafkan dengan Halo3, Gears of Wars 1 & 2 dan tentunya World Of Warcraft. Adapun saya seorang Pemain Game yang tegar dan apa pun jenis game saya belasah je.

Game ini mengisahkan seorang budak despatch basikal Cole, yang mendapat kuasa eletrik setelah package yang dibawanya meletup dan memusnahkan 6 Blok di Empire City. Malamg sungguh nasib Cole kerana tidak tahu-menahu akan kandungan yang dibawanya. Oleh kerana itu dia dituduh sebagai pengganas apabila package yang dibawanya menyebabkan kemusnahan besar di Empire City. 2 minggu dia pengsan namun dia sedar kembali dengan kuasa elektrik, ala2 Raiden dalam Mortal Kombat gitu.

Gameplay berbentuk sandbox dimana pemain boleh buat quest tanpa perlu mengikut sequence yang telah ditetapkan. Pemain harus memilih untuk menjadi baik atau evil sepanjang permainan game ini. Seperti biasa the path of evil akan memberi kuasa kemusnahan yang besar, dan Good akan membuat Cole menjad popular dan mudah nak minta tolong. Sebuah feature yang menarik untuk menjamin replaybility di masa hadapan.

Antara Features inFAMOUS adalah:

  • Pilih untuk jadi Hero atau orang Gile. Dimana kuasa Cole akan ditentukan oleh pemilihan tersebut.
  • Explore map yang sebesar alam, boleh dikatakan semua bangunan boleh panjat.
  • Guna kuasa elektrik anda secara bijak, musnahkan kereta, letupkan orang jahat atau heal orang dgn eletrik.
  • Selamatkan Empire City atau Totalkankannya

Saya beri Game ini 4/5 kerana gambarnya tidak berapa nak handsome.

World of Warcraft… looking back

Good Day and Salam Sejahtera

It is not wrong to assume World of Warcraft as the most addictive, popular and best MMORPG. It is revealed in research that 62% of MMORPG markets is held by World of Warcraft. Somewhere in January 2008, mmogchart.com, reported that World of Warcraft had reached 10 million users worldwide. Bear the numbers, 10 million subscribers, Malaysia has 25,274,132 (July 2008 est.) and Singapore has around 4,608,167 (July 2008 est.) [both numbers are taken from CIA World Factbook]. Imagine that, I am one of those 10 million people, slave of Blizzard Entertainment. Most of us pay approx. RM50 per month for the subscription fees. For 2 years, I have spent around RM1200 for this World of Warcraft (not including the expansion sets which is priced around RM99 for Burning Crusade and around RM150 for the latest Expansion The Wrath of the Lich King).

Come, we go back in time and learn who is this CULPRIT who introduced this game to me. First of all, I never blame him. The real culprit is my inner self who always want to be the Champion of the Horde. I have told this friend of mine to never give me the WoW Trial when he revealed his intention to me. “No! Don’t!!!” That was what I told him. A couple of hours later, he came with the game. Shittey!!! That was like 2 years ago when I was in Shah Alam. I did not even care to look at the game but he left it on my table, just on top of Xbox 360. I still remember that moment. He purposely put it there, my favourite spot, in front of the Computer.

It was as if the Box spoke to me “Munmon come and play this game. Show the world your inner self. Be the Champion of Thrall!”. /sigh. That was the moment. The very day of me choosing to be one of those 10 million players. Hey!!! It was not my fault at all. I am choiceless (this word does not exist!!!) at that time. People like me would understand why I made that decision.

Then, my life has changed. Social-Life is less important to me now. I don’t really care for party and such. This World of Warcraft is my life now.

Cheerio.

Proud to be an orc!!!

Good Evening and Good Day

To all World of Warcraft players, salutation to all of you. For the past few days, I have been questing in Dragon Blight for hours. I want to unlock the Battle for Undercity which is so far the most Epic Quest in World of Warcraft. Not just Epic, very-very Epic. The best quest line in World of Warcraft. The longest and most happening quest.

What makes me happy and proud as a Horde, specifically an Orc, is this questline : Blood Oath of the Horde. One of the series of Chain Quests to unlock the Battle for Undercity. This is the Blood Oath of the Horde;

Lok’tar ogar! Victory or death – it is these words that bind me to the Horde. For they are the most sacred and fundamental of truths to any warrior of the Horde.

I give my flesh and blood freely to the Warchief. I am the instrument of my Warchief’s desire. I am a weapon of my Warchief’s command.

From this moment until the end of days I live and die – For the Horde!

By reading the text alone will me me shiver and anxious. Any hordling will be proud to be one.

[VG] Guitar Hero: Aerosmith

What can I say. Me friend bought this game as substitution of Halo 3 as promised. The justification is simple, Halo 3, single player (which means, me only. lol), this game n the other hand, all can play. Ahh. Nevermind, he has been talking about this since Feb 2008. Only to become reality this month of Ramadan. At least the promise has been fulfilled. He is no more Mr. Poyol. har har har.

Okey, on with the game review. I really thought this Editon will be the same like Guitar Hero 3. It is not. Lessened difficulty, short career and not so many contents. First timer can beat the medium level without much difficulty, easy as ABC. I was quite disappointed to realize, the sugar-coated songs by Aerosmith were not present. Amazing, Crazy and I Don’t Wanna Miss A Thing are not included.

I believe GH3 is better. But to Aerosmith Fan, this is a must buy. You, Mr. Ketua, should have bought GH3 rather than this. That’s why you need to ask people who know. sigh….

Out of 5 stars I can give this game 3 out 5.