Hyperspin Attraction – Antara Arcade Games yang Anda Boleh Cuba

Salam MCO semua warga Netizen.

Saya mula menulis sebagai wadah untuk menjauhkan diri daripada perkara² yang tidak baik seperti kemurungan dan seterusnya stress yang melampau. Saya tidak terima saranan orang yang mana jika anda depress, itu sebab kamu jauh dari Tuhan. Senang sungguh berkata² tapi ketahuilah, bahawa orang yang stress itu lagi dekat dengan Tuhan. Itu penyakit emosi, dan memerlukan intervensi dari pelbagai pihak.

Oklah. Itu perkara lain yang tidak ada kena mengena dengan penulisan ini.

Main Game Free

Masihkan anda semua ingat dikala kita melawat arcade di pusat membeli belah, kurang-kurang kita akan habis dalam RM10.00 – RM100.00. Bergantung kepada skill dan masa yang ada, jika gila mungkin lebih dari RM100.00.

Dengan Emulator ini, kita boleh main game sampai lebam. Selagi mana ada punca letrik dan masa, selama itulah anda boleh bermain. Boleh continue tanpa secara percuma, tak perlu token, tak perlu arcade prepaid card dan sebagainya.

Token Arcade ni selalunya paling murah RM 0.50 dan paling mahal ialah RM 2.00. Tengok la dimana korang main. Kalau genting mungkin 1 credit = RM 2.00. Sesetengah game arcade, kalau yang moden, mau kena bayar RM4.00 sekali main.

Kalau tempat yang moden² tu, dah tak pakai syilling token ni, maju sikit, pakai prepaid card. Tengak harga dia di sebalah RM1.00 = 1 Credit.

Game yang baru² mau 5 Credit satu kali jalan. Game lama, mungkin 2 Credit. Macam tu la harga dia lebih kurang. Ada SST lagi 6%.

Mau koyak poket kalau main game macam ni. Aku memang suka main game, dari kecik. Tak makan pon takpe janji boleh main game kalau zaman dulu. Zaman takde tanggungjawab. Carefree and Live Free.

Dah la COVID, mana ada can nak goyang kayuria (joystick). Semua Amusement Park tutup. Dobi pon tutup. Sana sini tutup, tapi case naik hari². So, inilah dia, a form of escapism untuk semua orang. Install Emulator, main game.

Nak main Xbox, anak² rebut nak main sama. Takpelah, kasi can la depa main. Nak main game dekat PC, kadang² bosan juga. Orang kata Xbox takdak game.. hehehhehe.

Antara Game yang Ada di Xbox Game Pass Ultimate di PC

Kalau ikut Game Library, ada lebih kurang 656 game yang saya ada. Itu Pun kadang² tak tau nak main game apa.

GOG kata saya ada 600 lebih Game

Oleh itu, saya memerlukan sesuatu yang simple dan seronok serta cepat. Tak perlu jalan cerita itu dan ini. Tak perlu buat quest itu dan ini. Game² yang macam tu, perlu masa yang panjang. Dan dikala waktu bekerja, tak boleh kita main game² seperti itu.

Masa rehat, 1 jam, WFH so boleh la guna Emulator untuk main game dalam 10 min – 20 min. Video di bawah adalah antara game² yang boleh kita main dengan Hyperspin Attraction.

Download, Extract dan run dari sini: https://www.arcadepunks.com/attract-mode-for-pc-newest-first/

Pakai la torrent, maksimumkan penggunaan Internet anda.

Download

  1. [12gb]-Hyperspin.Attraction-MotleyKru – [11 Gb]
  2. Hyperspin.Attraction.Update.v1-MotleyKru [6.61 Gb] dan
  3. Hyperspin.Attraction.Update.v2-MotleyKru [17 Gb]

Extract No: 1 dekat dlm PC. Kemudian Extract #2 atas #1 dan begitu juga extract #3 dekat #1. Overwrite je semua.

Pastu run “HyperSpin Attraction_64.exe”… dan enjoy.

Aaaa. lagi satu, jangan lupa untuk adakan bendalah di bawah ini. Ini penting. Apa barang main game pakai Keyboard.

Nak lagi gila, boleh pakai Joystick Terus. Ini legendary punya level.

Selamat Berhibur… Tapi jangan lupa tanggungjawab yang lain. Macam buang sampah ke, basuh pinggan ke, jemur kain dan macam² lagi kerja dirumah. Isteri yang Gembira bermakna masa main game yang panjang. Yeahaaaa.

Hyperspin Attraction – Pre-Konfigured Emulator

Hari ini, saya hendak berkongsi tentang satu Front-End untuk pelbagai jenis Arcade System, Hyperspin Attract Mode, dari MotleyKru.

Ada lebih kurang 529 title dari arcade board di bawah:

  • Arcade (MAME 0.228 set)
  • Sega Model 2
  • Sega Model 3
  • Sega Naomi
  • Sammy Atomiswave

Ini termasukklah Daytona USA, Daytona USA 2, Virtua Striker, Virtua Cop dan sebagainya.

Boleh dapatkan di sini jika mahu cuba – https://www.arcadepunks.com/attract-mode-for-pc/

Hyperspin Attraction Update 1 from The MotleyKru

Spek sistem saya adalah seperti berikut:

CPU: AMD Ryzen 5 3600
GPU: ROG Strix GeForce RTX™ 2060
RM: G.SKILL AEGIS Series 16GB DDR4
MOBO: MSI B450 TOMAHAWK MAX

Jika spek yang louya ni pon boleh Run Emulator ini, maka mungkin Bapak² di luar sana dengan Spek yang lebih hebat lagi boleh run program ini tanpa sebarang masalah.

Yakuza: Like a Dragon (Music Proficiency Exam) – Tier 1

Ini adalah salah satu exam yang ada untuk improve character Kasuga Ichiban ini. Exam kali ini adalah mengenai musik.

Jika hendak menjawab soalan² ini dengan jayanya, kita harus pengetahuan yang luas di dalam bidang musik. Sesiapa pun yang suka membaca dan ambil tahu pasal musik pasti dapat menjawab soalan²nya.

Jika lulus maka boleh la improve Kindness: 50 dan Style: 50

PlayStation: Interactive CD Sampler Pack VOL. 3

Dulu² waktu 1st time beli PlayStation ni, sebagai hadiah lulus SPM Pangkat 1. Waktu tu game semua pirated. Tapi ada 1 CD yang original, black disk. Teruja juga waktu play disc ni 1st time.

Kira gempak la technology dia waktu itu. Iyalah, biasa main Sega MegaDrive je, itu pun balik² Sonic 3 and Knuckles. Habis semua area kita jelajah, baik dengan Sonic, Tails atau Knuckles. Sampai hafal la dekat mana Ring Gergasi tu dok ada.

Inilah dia Video dari Sampler Pack yang cukup gempak di kala itu.

Betol menggamit memori RetroArch ni.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Twin Dragon Crossfang)

Kali ini kita nak tunjuk lagi satu Poundmate di dalam siri Yakuza: Like a Dragon.

Dikenali sebagai Chau Ka Long, kepala Kumpulan Snake Flower Triad. Kalau korang main siri Yakuza yang dulu², maka ini antara geng² jahat la suatu masa dahulu.

Di dalam Yakuza: Like a Dragon, dia adalah seorang penjual senjata di pasaran gelap – takmo la cerita macam mana nak unlocked dia, tapi ini adalah password dia bila ditanya nanti: “Lau Chau Chau Ya”

 Poundmate – Twin Dragon Crossfang

Main Game Retro dengan RetroArch

Dulu² waktu zaman kanak² teringat minta duit dekat arwah mama sebab nak pergi main game RM 2.00/sejam dekat Lee Computer. Memang seronok zaman tu. Ada time kalau teman Mama pergi buat rambut mesti kita minta syarat, ok kasi 2 Ringgit sebab nak pergi main Nintendo Famicom dekat kedai Lee Computers tu. Kedai rambut dekat atas dia dekat bawah. Korang tahu la kalau perempuan buat rambut berapa lama dia punya proses.

Lee Computers ni kira famousla untuk budak² Taman Sri Gombak dulu. Saya kira antara tahun 1986 dan 1990, waktu saya di dalam darjah 3 mungkin. Memang penuh kedai ni all the time. Bijak sungguh Uncle Lee meniaga, benda seronok, RM 2.00 sejam, game ada macam dari Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Battle City, Bomberman, banyakla Game Library dia. Nak main kena tulis nama, register, masuk jam berapa, bayar 2 Ringgit. Korang bayangkan collection dia sehari macam mana. Rasa ada dlm 15 Station macam tu.

Kedai buka Jam 9.00 pagi dan tutup pada Jam 6.00 petang (zaman tu 6.00 petang dah kira lewat dah). Sejam 2 Ringgit ada 15 Station pula tu. Memang setiap masa tak pernah tak ada station yang kosong. Jom tengok berapa Uncle Lee buat duit:

9.00 AM - 6.00 PM = ada 9 jam
Sejam 2 Ringgit = 9 jam x 2.00 = 18 Ringgit
Ada 15 Station, makna kata 9 jam x RM 2.00 x 15 Station = RM 270.00

Senang² je Uncle Lee buat duit RM 270 sehari macam tu. Korang bayangkan la berapa collection dia setahun. Bijak sungguh. Iyalah zaman tu, bukan semua mampu beli Nintendo Famicom, introductory price dia zaman tu (tahun 1985) USD 179 (dalam Tahun 2021 adalah dalam USD 442.78 – RM 1,855.00 jugakla) itu kalau ikut harga USA. Tak mampu beli, sewa main je la time tu. Tu yang dari kecik berazam nak dapat kerja best² agar dapat beli mainan macam ni.

Layan sampai lebam. Ada masa tu, main game sampai mama jemput balik, rupanya dah habis dia punya setting rambut. Nostalgia sungguh, teringat arwah mama.

Mari mengimbau zaman silam dengan RetroArch

Source: https://www.libretro.com/

Bapa² atau rakan² yang mungkin mahu mengimbau nostalgia zaman kanak² dahulu boleh lah install RetroArch (cara sebut dia reh·trow·aach) dari sini. Google la Tutorial untuk pasang RetroArch ini pada komputer sendiri. Tak susah mana pon. Komputer pon tak perlu yang power², bergantung la apa yang korang nak emulate, kalau nak emulate PS One atau Nintendo 64, agak² la, itu kena la pakai GPU yang berkuasa tinggi. Setakat nak emulate Nintendo NES, Super NES atau Sega MegaDrive yang macam ni pon cukup:

OS: Microsoft Windows 7
Processor: Intel Pentium 4 and up (CPU with SSE2 instructions required)
Memory: 32 MB RAM
Graphics: Any compliant OpenGL 2.x or Direct3D11 GPU. For shaders to work properly, should support at least Shader Model 2.0.
DirectX: Version 11
Additional Notes: For OpenGL: Intel HD 2K/3K GPUs on Windows 10 will have to fall back to an OpenGL 1.1 driver.

Tapi saya percaya, zaman ni, maybe PC anda semua lagi power dari spec di atas. Kurang² RTX 2060, ram 16GB. Celah gigi korang je la ni.

Jangankan console macam Sega atau Nintendo, Dos Game pon boleh. Macam contoh:

Game Digger ni dari Windmill Software tahun 1983. Ini antara game kegemaran saya ketika di dalam Darjah 1. Seronot game ini. Sebelum ada RetroArch atau DosBox, kalau kita run game ni, mmg tak boleh main – laju gile.

Atau juga mungkin yang ini: Sonic 3 and Knuckles:

Game ini kira Legendary zaman saya sekolah menengah dahulu. Sonic 3 + Sonic & Knuckles. Ntah mana pergi Cartridge ni saya pon tak tahu. Maybe dalam kotak dekat rumah Seri Gombak kot.

Special game ni, kita kena pasang Cartridge Sonic 3 atas Cartridge Sonic and Knuckles, baru jadi Full Game Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles.

Kira game ni hebat la pada zaman tu, SEGA buat Lock-On technology untuk combine 2 game kepada 1 game. Sonic the Hedgehog 3, 1 game dan Sonic & Knuckles, 1 game jadi Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles, macam gambar dekat bawah ni.

Source: https://www.pngjoy.com/preview/x0c0p5p9e8a8a6_and-knuckles-sonic-3-knuckles-transparent-png/

Gitulah, suka saya mengenangkan zaman budak² dahulu. Tak apa yang perlu dirisaukan. Makan, tempat tidor dan duit belanja semua disediakan.

Tapi sekarang, kita dah jadi bapak, kita ada perbagai tanggungjawab untuk Keluarga, untuk Isteri, anak², bapa (ibu dah lama pergi), Opis, agama dan akhir sekali kepada masyarakat dan negara.

Oklah, nanti saya sambung lagi apa yang patut.

Bolehlah bapak² try RetroArch ni untuk menggamit kenangan di zaman lalu.

Yakuza: Like a Dragon (Nutritionist Exam)

Macam-macam ada dalam Game Yakuza Like a Dragon ni. Examination pon ada. Di bawah adalah senarai Exam² yang ada. Dari sukan sampai la Matematik, takde la susah mana Matematik tu, tapi kena la ada calculator kalau nak cepat.

So nampak bodoh je Ichiban ni, tapi dia punya intelect kira tinggi juga.

  • Sports Tier 2
  • Sports Tier 1
  • Underworld Studies
  • Isezaki Ijincho Proficiency
  • Animal Science
  • SEGA Proficiency Tier 2
  • SEGA Proficiency Tier 1
  • Mathematics Tier 2
  • Mathematics Tier 1
  • Fashionista
  • Music Proficiency Tier 2
  • Music Proficiency Tier 1
  • Pharmacology
  • Nutritionist
  • Hazardous Materials
  • Flag Master
  • World History
  • Trivia King Tier 2
  • Trivia King Tier 1
  • Trivia King Special Tier
  • Ounabara Proficiency

Jika pass Exam untuk Nutritionist ni boleh tambah Charisma: 50 dan Kindness: 50.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Gary Buster Homecoming)

Dalam siri game Yakuza: Like a Dragon, Gary “Buster” Holmes adalah Poundmate anda yang pertama.

Poundmate – Gary Buster Homecoming

Kita akan unlock Gary di dalam “Substory 4: A Trip to Pound Town”. Ini memang akan terjadi secara automatik. Tidak memerlukan sebarang pre-requisite.

Secara amnya, Gary “Buster” Holmes adalah wadah pengenalan kepada pemain tentang Poundmate di dalam siri ini.

Sekiranya anda adalah peminat siri Yakuza, Gary ini memang recurring character semenjak dari siri Pertama Yakuza lagi.

Game ini memang kelakar. Takde yang serious.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Gary Buster Homecoming)

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Poundmate – Plague of Pincers

So, ini adalah salah satu game di dalam Xbox Game Pass Library, Yakuza: Like a Dragon dari series Yakuza. Di bawah adalah antara game yang bertemakan Yakuza. Nampak Gangster tapi ada elemen Loyalty dan Heroism di dalamnya:

  • Yakuza 4 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered
  • The Yakuza Remastered Collection
  • Yakuza 5 Remastered
  • Yakuza 6: The Song of Life
  • Yakuza Kiwami 2
  • Yakuza Kiwami
  • Yakuza 0

Game ni tak tahu nak kata serious atau kelakar sebab dia kelakar, di tambah dengan Lawak Jepun yang mungkin hanya orang Jepun je faham. Tapi secara keseluruhannya, game ini kira best juga la.

Yakuza: Like a Dragon juga telah memperkenalkan mode baharu di dalam battle mode dia, iaitu, Turn-Based-Battle System, kira macam JRPG Jepun yang lain la. Umumnya, game² di dalam Siri Yakuza sebelum ini adalah Beat’em Up, macam Double Dragon Micro Genius dulu², Knee Kick.

Bakuma Ryuujin Kyaku (Demon Exploding Dragon God Kick) – Heh! Mesti Bapak² di luar sana masih terpikir macam mana nak perform move ini waktu dulu² kita main game ni.

Cara Dia: Tekan a+b dan kira atau kanan (bergantun pada arah pukulan) ketika sedang sujud, duduk atau berjongkok)

Source: AcidGlow – Flying Knee Montage Compilation – Double Dragon 2 NES

Nah, ini video Kasuga summon Udang Kara untuk membantu di dalam battle dia.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Skill Summon adalah salah satu dari ciri² utama di dalam kebanyakan JRPG macam Final Fantasy III dan ke atas. Tidak terkecuali, Game Yakuza: Like a Dragon ini. Cumanya, ianya dipanggil sebagai “Poundmate”, Kasuga call mereka guna SmartPhone.

Nanti jika berkesempatan saya share PoundMate yang lain pula.