The Core Values of Librarianship

While sorting out old images, I came across with this picture, the core values of Librarianship. These are the blocks and stones that define us… Librarians.

Generally, there are 11 values that each librarian should believe and uphold. These are our commandments; our values; our honour; our codes… our sacred codes. By these lines, every librarian must believe.

  • Access
  • Confidentiality/Privacy
  • Democracy
  • Diversity
  • Education and Lifelong Learning
  • Intellectual Freedom
  • Preservation
  • The Public Good
  • Professionalism
  • Service
  • Social Responsibility

No! I am not going to explain these word by word. Head up to ALA: Core Values of Librarianship to learn more.

Until then.

May you be a learned Person

Interim Survey on Malaysian Reading Habit 2014

Update : The Survey has been closed.

The National Library of Malaysia in collaboration with the Department of Statistics Malaysia (DOSM), Educational Technology Division of the Ministry of Education Malaysia, Librarians Association of Malaysia, the Malaysian Public Library Directors Council (MPAM) and Conference of Academic Libraries and National Library of Malaysia (PERPUN) is conducting an Interim Survey on Malaysians Reading Habit 2014. The objectives of this survey are to identify number of books read by Malaysians based on demographic and the trend of reading habit among Malaysians.

Click Here to participate.

This photo, “Evening Read” is copyright (c) 2011  Roxanne Ready and made available under a Attribution 2.0 license.

Position has been confirmed

Syukur Alhamdulillah. Setelah berbulan-bulan bertungkus lumus menyiapkan apa yang patut, akhirnya telah membuahkan hasil apabila posisi sebagai Librarian di PETRONAS Petroleum Resource Centre telah disahkan oleh pihak berwajib. Maka dengan ini saya adalah Rakyat Kerajaan PETRONAS yang sah. Oleh itu, saya harus berusaha untuk mempertahankan kedudukan saya sebagai warga PETRONAS dengan bekerja dengan lebih iltizam lagi.

Mari kita lihat apa yang saya buat sepanjang waktu Probasi di PRC selama 6 bulan

The New PULSE
Seperti biasa, ini adalah benda pertama yang saya akan sentuh ditempat saya mula bekerja. Web Development dan Web Design adalah benda yang seronok dan cepat untuk dihasilkan. Ianya adalah benda yang dapat dilihat dan dibuktikan hanya dengan melayari laman tersebut. Kena pula dengan masanya, terdapat VIS (Visual Identification System) yang wajib diikuti, maka PULSE atau PETRONAS Ubiquitous Library Search Engine merupakan calon yang terbaik untuk dikerjakan. Rujuk sini : http://www.munmon.com/v3/2014/01/14/new-pulse/

Library Record Re-Index
Ini adalah proses automasi yang paling mencabar. Sebelum tahu selok belok Millennium ILS, memang sangat leceh. Ada Load tables, ada konsep overlay dan overlay protect. Tapi, syukur, kemampuan untuk memahami sesuatu dengan cepat adalah kurnianNya yang paling utama bisa membantu proses ini. Akhirnya kesemua BIB Record mempunyai location yang tepat dan para kataloger tidak lagi perlu memasukkan lokasi secara manual.

Upload Ebrary Records
Setelah berjaya memahami Load Tables dan Concept of Overlaying MARC records pada Millennium ILS, proses untuk update dan replace MARC record dapat dilakukan dengan jayanya. Terima Kasih diucapkan pada para pustakawan yang menyediakan maklumat ini di blog-blog mereka. Juga III kerana menyediakan manual yang mudah difahami. Dari sini, saya tahu cara-cara untuk replace, delete dan update MARC record menggunakan Data Exchange di Klien Millennium ILS.

Administer MyPRECISE Portal
Ini lagi satu benda pelik yang kena belajar. Dahulu kala saya menggunakan Drupal sebagai CMS, tetapi di PRC, kena guna Microsoft Sharepoint. Nasib baik mudah faham dan cepat belajar. Dibekalkan dengan pengalaman mengendali pelbagai jenis portal, belajar menggunakan Shareponint tidaklah begitu sukar. Natijahnya sama cuma caranya sahaja yang berbeza.

Begitulah beberapa perkara yang dilakukan sepanjang saya berada di peringkat dalam perhatian sebelum disahkan jawatan. Pokok pangkalnya, apa-apa sahaja yang diberi, hendaklah kita lakukan dengan terbaik. Di mana-mana pon kita berada, tugas yang diberi hendaklah dilakukan dengan penuh amanah dan penuh semangat. Itulah dia pesan ibu saya.

The New PULSE

This is the new Millennium Webpac Pro Interface for Petroleum Resource Centre. It seems like every workplace I have served, the very first thing I change is the Web Catalogue Interface. This is perhaps, the easiest and the most obvious task during initiation period.

I am so used with VTLS iPortal but this is something new. This is the Innovative Interfaces Inc. Millennium Webpac Pro, so much alien and very different. Alhamdulillah to be able to learn and understand its jargon and functions with limited timeline.

So… This is the new PETRONAS Ubiquitous Search Engine or PULSE.

Belajar menggunakan Millennium ILS

Bulan ini merupakan bulan ke-dua saya berkhidmat di Petroleum Resource Centre (PRC). Sebagai pekerja yang baharu, macam-macam benda harus dipelajari, dari budaya kerja sehinggalah benda-benda remeh seperti akronim dan sebagainya. Ini termasukkalah mempelajari menggunkan sistem library yang sedikit asing untuk saya iaitu Millennium ILS.

8 tahun saya menggunakan Virtua ILS dan saya amat senang dengannya. Dari create record, replace record dan produce report semuanya dah ada didalam kepala. Makna kata, dengan Virtua ILS, tidak lagi perlu melihat dan membaca manual. Mungkin ada juga merujuk manual untuk kepastian. Namun, itu semua sudah ditinggalkan, kerana sekarang bukan lagi Virtua ILS tetapi Millennium ILS.

Memang sangat asing Millennium ILS ini kepada saya. Dari client sehinggalah kepada sistem. Akses kepada server pun berbeza. Dahulu saya boleh pegang dan sentuh server, malah saya boleh masuk ke dalam bilik server. Tidak lagi sekarang. Di tempat baharu ini, library tidak menjaga server dan tidak mempunyai akses secara physical kepada server. Nampak pun tidak.

Sungguhpun begitu, mana-mana sistem perpustakaan adalah sama sahaja dari segi konsep dan matlamat. Cuma jalan kerja dan istilahnya sahaja yang berbeza. Yang menariknya, kebanyakan kerja-kerja menggunakan client. Penggunaan terminal atau cmd hanya terhad kepada kerja-kerja Administration. Itupun jarang-jarang sekali berlaku.

Dah dekat 2 bulan saya belajar menggunakan Millennium ILS dan sekarang sudah tahu cara-cara add record secara batch, replace dan update record secara batch dan macam-macam lagi. Nasib baik ada pemahaman dengan sistem library. Kalau tidak, jangan kata 2 bulan, 2 tahun pun belum tentu boleh paham.

Itulah kita, hari-hari sentiasa kena belajar. Kerana setiap hari ada sahaja ilmu yang baharu. Walaupun dengan pengalaman 8 tahun… belum tentu cukup untuk mengetahui kesemuanya. Oleh itu, sentiasalah bersedia untuk belajar.

Apa itu ISBN

Umum mengetahui bahawa ISBN itu adalah akronim untuk International Standard Book Number yang digunapakai untuk mengenal pasti setiap buku-buku di seluruh muka bumi ini. Sehingga Januari 2007, ISBN mempunyai 10 angka. Kini, ISBN mempunyai 13 angka yang unik untuk setiap tajuk buku. Di Malaysia, badan yang bertanggunggjawab menjaga dan mengeluarkan no siri ini adalah Perpustakaan Negara Malaysia.

Selalu kita lihat di Perpustakaan, Toko-toko buku atau Amazon Online mempunyai pencarian melalui ISBN. Ini adalah kerana, untuk setiap buku yang diterbitkan mempunyai no ISBN yang berbeza, melainkan ianya adalah terbitan semula – ISBN yang lama akan digunapakai. No ISBN tidak boleh digunakan semula, ianya adalah unik untuk setiap judul.

Pada setiap ISBN, sebenarnya terdapat huraian-huraian yang mungkin anda diantara kita tidak ambil peduli pun. Hatta ianya seorang pustakawan. Pada mereka ISBN hanyalah No siri untuk kawalan terbitan buku. Namun, sebagai Pustakawan, kita wajib tahu apa itu ISBN yang sebenarnya.

ISBN untuk buku berjudul “Indahnya Hidup Bersyariat, karangan Dato’ Ismail Kamus dan Mohd Azrul Azlen Abd Hamid adalah : 978-967-51023-0-1. Pernahkah anda terfikir apa yang dimaksudkan oleh nombor ini?

Mari kita huraikan Pengertian No ini.

  • 978 adalah prefix untuk semua buku. Makna kata, sekiranya kita terjumpa ISBN dengan 978 di hadapannya, tak perlu pikir-pikir… ini adalah buku
  • 967 adalah identiti untuk kod kawasan. Di Malaysia kebanyakan buku yang diterbitakan di Malaysia mempunyai 967 atau 983
  • 51023 adalah identiti penerbit
  • 0 adalah identiti judul
  • dan 1 itu adalah no semakan untuk ISBN tersebut.

No semakan ISBN?
No semakan ISBN bukan no yang diletakkan secara suka-suka sahaja. Terdapat pengiraan disebalik no tersebut. Huhu. Librarian tak perlu pikir pasal no ni. Banyak lagi kerja yang lagi penting mereka kena fikir. Namun sebagai ilmu, saya kongsi cara-cara pengiraannya di sini.

Di dalam setiap ISBN 13, hanya 12 no yang pertama yang akan dikira dan angka yang ke-13 itulah no hasil daripada pengiraan ISBn check digit tersebut. Setiap nombor dari kiri hingga kanan akan didarabkan dengan 1 dan 3 secara alternate. Kemudian nombor tersebut akan dibahagi dengan 10. Hasil daripada pembahagian tersebut akan ditolak dengan 10. Huhuhu. Pening tak? Itu la pasal Librarian tak buat kerja gila neh.

Jom tengok contoh:

X = 9*1 + 7*3 + 8*1 + 9*3 + 6*1 + 7*3 + 5*1 + 1*3 + 0*1 + 2*3 + 3*1 + 0*3

X / 10 = Y

10 – Y = No last itu! huhuhuh

So… dalam perkara ini X = 109 dan 109/10 = 10 berbaki 9 dan 10 – 9 = 1.

Huhuhuh. Pining tak?