Position has been confirmed

Syukur Alhamdulillah. Setelah berbulan-bulan bertungkus lumus menyiapkan apa yang patut, akhirnya telah membuahkan hasil apabila posisi sebagai Librarian di PETRONAS Petroleum Resource Centre telah disahkan oleh pihak berwajib. Maka dengan ini saya adalah Rakyat Kerajaan PETRONAS yang sah. Oleh itu, saya harus berusaha untuk mempertahankan kedudukan saya sebagai warga PETRONAS dengan bekerja dengan lebih iltizam lagi.

Mari kita lihat apa yang saya buat sepanjang waktu Probasi di PRC selama 6 bulan

The New PULSE
Seperti biasa, ini adalah benda pertama yang saya akan sentuh ditempat saya mula bekerja. Web Development dan Web Design adalah benda yang seronok dan cepat untuk dihasilkan. Ianya adalah benda yang dapat dilihat dan dibuktikan hanya dengan melayari laman tersebut. Kena pula dengan masanya, terdapat VIS (Visual Identification System) yang wajib diikuti, maka PULSE atau PETRONAS Ubiquitous Library Search Engine merupakan calon yang terbaik untuk dikerjakan. Rujuk sini : http://www.munmon.com/v3/2014/01/14/new-pulse/

Library Record Re-Index
Ini adalah proses automasi yang paling mencabar. Sebelum tahu selok belok Millennium ILS, memang sangat leceh. Ada Load tables, ada konsep overlay dan overlay protect. Tapi, syukur, kemampuan untuk memahami sesuatu dengan cepat adalah kurnianNya yang paling utama bisa membantu proses ini. Akhirnya kesemua BIB Record mempunyai location yang tepat dan para kataloger tidak lagi perlu memasukkan lokasi secara manual.

Upload Ebrary Records
Setelah berjaya memahami Load Tables dan Concept of Overlaying MARC records pada Millennium ILS, proses untuk update dan replace MARC record dapat dilakukan dengan jayanya. Terima Kasih diucapkan pada para pustakawan yang menyediakan maklumat ini di blog-blog mereka. Juga III kerana menyediakan manual yang mudah difahami. Dari sini, saya tahu cara-cara untuk replace, delete dan update MARC record menggunakan Data Exchange di Klien Millennium ILS.

Administer MyPRECISE Portal
Ini lagi satu benda pelik yang kena belajar. Dahulu kala saya menggunakan Drupal sebagai CMS, tetapi di PRC, kena guna Microsoft Sharepoint. Nasib baik mudah faham dan cepat belajar. Dibekalkan dengan pengalaman mengendali pelbagai jenis portal, belajar menggunakan Shareponint tidaklah begitu sukar. Natijahnya sama cuma caranya sahaja yang berbeza.

Begitulah beberapa perkara yang dilakukan sepanjang saya berada di peringkat dalam perhatian sebelum disahkan jawatan. Pokok pangkalnya, apa-apa sahaja yang diberi, hendaklah kita lakukan dengan terbaik. Di mana-mana pon kita berada, tugas yang diberi hendaklah dilakukan dengan penuh amanah dan penuh semangat. Itulah dia pesan ibu saya.

2 thoughts on “Position has been confirmed

  1. Azizah Nur February 20, 2014 / 9:19 AM

    tahniah..

  2. Raja Melewar February 19, 2014 / 10:52 PM

    Tahniah dan pastikan semangat untuk terus belajar dan sentiasa di hadapan berada dalam sanubari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.