Position has been confirmed

Syukur Alhamdulillah. Setelah berbulan-bulan bertungkus lumus menyiapkan apa yang patut, akhirnya telah membuahkan hasil apabila posisi sebagai Librarian di PETRONAS Petroleum Resource Centre telah disahkan oleh pihak berwajib. Maka dengan ini saya adalah Rakyat Kerajaan PETRONAS yang sah. Oleh itu, saya harus berusaha untuk mempertahankan kedudukan saya sebagai warga PETRONAS dengan bekerja dengan lebih iltizam lagi.

Mari kita lihat apa yang saya buat sepanjang waktu Probasi di PRC selama 6 bulan

The New PULSE
Seperti biasa, ini adalah benda pertama yang saya akan sentuh ditempat saya mula bekerja. Web Development dan Web Design adalah benda yang seronok dan cepat untuk dihasilkan. Ianya adalah benda yang dapat dilihat dan dibuktikan hanya dengan melayari laman tersebut. Kena pula dengan masanya, terdapat VIS (Visual Identification System) yang wajib diikuti, maka PULSE atau PETRONAS Ubiquitous Library Search Engine merupakan calon yang terbaik untuk dikerjakan. Rujuk sini : http://www.munmon.com/v3/2014/01/14/new-pulse/

Library Record Re-Index
Ini adalah proses automasi yang paling mencabar. Sebelum tahu selok belok Millennium ILS, memang sangat leceh. Ada Load tables, ada konsep overlay dan overlay protect. Tapi, syukur, kemampuan untuk memahami sesuatu dengan cepat adalah kurnianNya yang paling utama bisa membantu proses ini. Akhirnya kesemua BIB Record mempunyai location yang tepat dan para kataloger tidak lagi perlu memasukkan lokasi secara manual.

Upload Ebrary Records
Setelah berjaya memahami Load Tables dan Concept of Overlaying MARC records pada Millennium ILS, proses untuk update dan replace MARC record dapat dilakukan dengan jayanya. Terima Kasih diucapkan pada para pustakawan yang menyediakan maklumat ini di blog-blog mereka. Juga III kerana menyediakan manual yang mudah difahami. Dari sini, saya tahu cara-cara untuk replace, delete dan update MARC record menggunakan Data Exchange di Klien Millennium ILS.

Administer MyPRECISE Portal
Ini lagi satu benda pelik yang kena belajar. Dahulu kala saya menggunakan Drupal sebagai CMS, tetapi di PRC, kena guna Microsoft Sharepoint. Nasib baik mudah faham dan cepat belajar. Dibekalkan dengan pengalaman mengendali pelbagai jenis portal, belajar menggunakan Shareponint tidaklah begitu sukar. Natijahnya sama cuma caranya sahaja yang berbeza.

Begitulah beberapa perkara yang dilakukan sepanjang saya berada di peringkat dalam perhatian sebelum disahkan jawatan. Pokok pangkalnya, apa-apa sahaja yang diberi, hendaklah kita lakukan dengan terbaik. Di mana-mana pon kita berada, tugas yang diberi hendaklah dilakukan dengan penuh amanah dan penuh semangat. Itulah dia pesan ibu saya.

Masyarakat… Dengarlah wahai semua

Acap kali dipesan2 kepada semua agar berpikir beribu2 lemon kali sekiranya mau kongsi apa2 sahaja cerita. Tidak semua yang dilaporkan oleh akhbar itu benar (especially kalau di Malaysia, ramai wartawan serupa sampah namun ada juga yang bernas. Cumanya sampah itu yang ramai daripada yang bernas. Secara umumnya, kewartawanan di Malaysia berada di ambang kemusnahan kerana sampah2 ini.

Kajian dan perincian hendaklah dibuat kerana apabila anda semua menekan butang share di Facebook atau mana2 media soSIAL, tahap kebijaksanaan anda diselubungi rasa sangsi yang amat hebat. Please do not let us challenge your level of ingenuity. Semua orang yang normal sepatutnya bisa berfikir sebelum bertindak. Jangan memalukan cikgu2 disekolah dan pensyarah2 serta parents anda dengan perbuatan yang keji seperti ini.

Di medan maya ini, kedapatan pelbagai jenis pengguna dari pelbgai sektor dan sudut. Ada yang Anti-Kerajaan, ada yang Pro-Kerajaan, ada juga yang suka makan Ong Choy sehingga ada lagu untuk Ong Choy. Ada yang macam Islamik dan ada juga yang membela bangsa. Tidak kiralah siapa pon anda atau dari jenis yang mana, berfikir sebelum menekan butang Share di Facebook amatlah penting. Bukan harus tapi ianya adalah wajib. Lebih-lebih lagi kepada orang Islam, selidik itu adalah Fardhu.

Begitulah adanya… kita sebagai umat Muhammad SAW seharusnya mencerminkan keperibadian yang suci lagi mulia. Bukan dengan share Fitnah, cerita tipu, surat berantai, dan macam2 lagi kebodohan manusia yang taraf dewa ini.

The New PULSE

This is the new Millennium Webpac Pro Interface for Petroleum Resource Centre. It seems like every workplace I have served, the very first thing I change is the Web Catalogue Interface. This is perhaps, the easiest and the most obvious task during initiation period.

I am so used with VTLS iPortal but this is something new. This is the Innovative Interfaces Inc. Millennium Webpac Pro, so much alien and very different. Alhamdulillah to be able to learn and understand its jargon and functions with limited timeline.

So… This is the new PETRONAS Ubiquitous Search Engine or PULSE.

Belajar menggunakan Millennium ILS

Bulan ini merupakan bulan ke-dua saya berkhidmat di Petroleum Resource Centre (PRC). Sebagai pekerja yang baharu, macam-macam benda harus dipelajari, dari budaya kerja sehinggalah benda-benda remeh seperti akronim dan sebagainya. Ini termasukkalah mempelajari menggunkan sistem library yang sedikit asing untuk saya iaitu Millennium ILS.

8 tahun saya menggunakan Virtua ILS dan saya amat senang dengannya. Dari create record, replace record dan produce report semuanya dah ada didalam kepala. Makna kata, dengan Virtua ILS, tidak lagi perlu melihat dan membaca manual. Mungkin ada juga merujuk manual untuk kepastian. Namun, itu semua sudah ditinggalkan, kerana sekarang bukan lagi Virtua ILS tetapi Millennium ILS.

Memang sangat asing Millennium ILS ini kepada saya. Dari client sehinggalah kepada sistem. Akses kepada server pun berbeza. Dahulu saya boleh pegang dan sentuh server, malah saya boleh masuk ke dalam bilik server. Tidak lagi sekarang. Di tempat baharu ini, library tidak menjaga server dan tidak mempunyai akses secara physical kepada server. Nampak pun tidak.

Sungguhpun begitu, mana-mana sistem perpustakaan adalah sama sahaja dari segi konsep dan matlamat. Cuma jalan kerja dan istilahnya sahaja yang berbeza. Yang menariknya, kebanyakan kerja-kerja menggunakan client. Penggunaan terminal atau cmd hanya terhad kepada kerja-kerja Administration. Itupun jarang-jarang sekali berlaku.

Dah dekat 2 bulan saya belajar menggunakan Millennium ILS dan sekarang sudah tahu cara-cara add record secara batch, replace dan update record secara batch dan macam-macam lagi. Nasib baik ada pemahaman dengan sistem library. Kalau tidak, jangan kata 2 bulan, 2 tahun pun belum tentu boleh paham.

Itulah kita, hari-hari sentiasa kena belajar. Kerana setiap hari ada sahaja ilmu yang baharu. Walaupun dengan pengalaman 8 tahun… belum tentu cukup untuk mengetahui kesemuanya. Oleh itu, sentiasalah bersedia untuk belajar.

Last Day di Open University Malaysia

Hari ini adalah hari terakhir saya di Open University Malaysia sebagai seorang Senior Librarian di Unit Automasi (org kampung saya kata: System Librarian). Dalam tak sedar, rupanya tanggal 1 August 2012 saya telah dinaikkan pangkat dari seorang Librarian ke Senior Librarian. (kiranya macam S41 jadi S44. Ini Gomen pahamla). Kebetulan pula 1 August 2013 saya akan sertai Petronas sebagai Librarian juga di PETT, Tower 1, Level 4, PRC. Takde la tinggi-tinggi gunung Kinabalu, tapi ok la tuh. Ini kira ultimate punya tukar kerja.

Yea. Naik Pangkat di OUM telah memberi suntikan motivasi untuk memberikan yang terbaik lagi kepada OUM. Habis macam2 diperah untuk kemudahan Staff di Perpustakaan Digital OUM. Dalam erti kata lain, reward atau anugerah bisa memberikan seseorang semangat yang positif. Jom kita review apa yang telah saya buat di OUM sepanjang tahun sebagai Senior Librarian.

Post this book to my Learning Centre
Satu Pinjaman Antara Perpustakaan automatik bagi pelajar yang jauh. Fungsi ini akan memudahkan permintaan untuk buku fizikal daripada pelajar-pelajar yang jauh (di luar Lembah Klang).

Library Enhance Catalog
Katalog perpustakaan yang berasaskan CMS Drupal yang bertindak sebagai penambahbaikan  kepada katalog klasik.

UniSearch Discovery Service
Merupakan egen pencarian yang berupaya untuk membuat pencarian kepada semua pangkalan data dan Katalog Perpustakaan secara serentak.

Library Ticketing System   
Satu sistem pengesanan aduan pelanggan. Menyediakan kemudahan pengesanan untuk setiap masalah yang dilaporkan.

Request for Article Link in UniSearch Discovery Service
Merupakan satu pautan yang hanya akan muncul apabila Full Text artikel tidak wujud atau akses kepada teks penuh adalah terhad. Pautan tersebut secara otomatik akan mengisi maklumat bahan dalam borang permohonan Pembekalan Dokumen. Jadi… ianya lebih mudah dan pantas.

DDS Delivery Service
Sistem ini dibina untuk menyimpan artikel-artikel yang pernah dipohon oleh pelajar sebelum ini untuk kegunaan masa hadapan.

Projek QR Code Perpustakaan Digital TSDAS
Projek QRCode berfungsi memberi kemudahan kepada pengguna perpustakaan untuk mengakses maklumat atau link yang diperlukan & seterusnya menyimpan link/QR-Code tersebut untuk kegunaan masa hadapan tanpa perlu menaip semula URL tersebut. Teknologi ini  menggalakkan penggunaan mobile devices kepada pengguna perpustakaan.

Cuma satu saja yang tak sempat dilaksanakan… iaitu migrate Library System Virtua VTLS ke Chamo VTLS. Tak apalah, kita kasi System Librarian yang baharu di OUM laksanakan yang itu. Pasti boleh punya.

Okeylah… Tepat jam 5.23PM saya, Ahmad Munawar MA telah berhenti dari Open University Malaysia untuk memberikan yang terbaik kepada Organisasi Impian saya semenjak di Perdana Leadership Foundation lagi, Petronas.

 

Terima Kasih OUM dan semua staff dan juga semua boss serta mantan boss

Saya letak jawatan sebagai Librarian di OUM

Sebenarnya berat rasanya untuk meninggalkan Open University Malaysia dan juga anak² angkat (servers) saya di sini. OUM Digital Library dan saya dah macam sebati dan serasi dengan saya. Namun apakan daya, faktor ekonomi dan juga untuk keselesaan anak² dan isteri, saya harus melakukan apa yang perlu. InsyaAllah rezki saya akan bertambah² di tempat yang baharu.

Saya mula bekerja di Open University Malaysia pada tanggal 4-February-2008, pada ketika itu saya masih lagi bujang dan masih rilek². Apa ada hal. Hidup sorang kisah apa ye dak? Waktu apply dan dan diterima bekerja di OUM, saya tidak mempunyai apa² matlamat atau tak kisah dgn apa² JD yang akan diberikan. Katalog boleh, Perolehan pon boleh. Pendek kata mana² JD pon ta kisah punya. Janji ada kerja ada gaji.

Tapi waktu masuk OUM, pada ketika itu portal library tidak berapa nak umphhh. WebMaster pon tada. Kalau ada pun, dengar khabar hari ni minta… 2 minggu belum tentu siap. (Ini orang la cerita… aku quote je. Sapa cakap tak payah la tanya). So, 1st thing aku buat waktu masuk kerja ialah offer diri untuk redesign dan remake portal library. Maka jadilah macam ini:

Gambar yang asal tak jumpa pula. Kalau ada nanti saya update. Dari portal library yang hanya HTML based sehinggalah dapat run PHP punya script. Dari tidak ada control kepada server sehinggalah dapat akses kepada server dan jadi root user lagi. Dari server lama sehinggalah bertukar kepada server yang baharu. OUM Digital Library jaga 5 servers tanpa menyusahkan geng² ICT. Waktu awal² je la depa susah. Dah siap kami tak susahkan hampa lagi.

Sehinggalah OUM Digital Library implemen Drupal sebagai CMS dan Authentication systemnya. Hahahaha. Ini Library punya Projek. Selamba ja pulun dan implemen. Dari BETA sampailah guna pakai sebagai portal utama OUM Digital Library. Ginilah rupanya sekarang:

Ini adalah portal utama Perpustakaan Digital Open Uni. Malaysia. Pendek kata dari A sampai Z semuanya ada disini. Listing Database, User Authentication, Enhanced Catalog, Past Year Question Papers dan macam-macam lagi lah. Ini kira library punya Core System la.

Begitulah adanya contribution saya di Open University Malaysia. Dengan bantuan dan kerjasama ramai pihak terutamanya pihak ICT dan sokongan moral rakan-rakan sejawat dan boss-boss. Pelbagai perkara bisa saya lakukan. Berkerja secara solo tapi bertindak sebagai sebuah pasukan. Begitulah serba sedikit kisahnya saya di Open University Malaysia.

Resignation letter bertarikh 4-July-2013 telah saya hantar dan tandatangani dan secara umumnya saya dah boleh duduk rumah habiskan cuti. Tapi kena siapkan dahulu kerja2 sebelum boleh buat begitu. Tanggal 1 August tahun 2013 saya akan join team yang baharu di Petronas Resouce Centre. Di sana cabaran yang baru akan bermula. InsyaAllah tiada masalah.

Adam dan Pewarna Makanan

Suatu hari sedang sang isteri sibuk2 di dapur dan saya sibuk2 di depan TV, tiba2 kedengaran Cik Puan Isteri menjerit di dapur. Jeng jeng jeng…. Inilah sebabnya:

Rupa-rupanya si Adam telah menumpahkan pewarna makanan. Dan inilah rupanya:

Begitulah kisahnya sekiranya anda semua mempunyai anak2 kecil. Terutamanya yang lelaki. Cukup aktif dan sangat banyak akal. Hendaklah kita bersabar kerana berkelakuan seperti ini dan nakal adalah lebih baik daripada kanak-kanak yang mandom dan diam. Itu ada masalah namanya.