Windows Keyboard Shortcut

Salam Sejahatera

Yang ini mungkin bapak² dan ibu² serta adik² semua sudah tahu. Tapi saja je seronok nak tulis pasal benda ni.

Ini adalah Windows Key yang ada di kebanyakan semua PC alaf baharu. Butang ini kiranya memang wajib untuk ada untuk semua pengguna Windows.

Kalau ikut yang empunya cerita, benda ini wujud semenjak dari tahun 1994 lagi di mana ketika itu, Microsoft memperkenalkan Microsoft Natural keyboard pada tahun tersebut.

Kiranya keyboard ni agak ergonomic la di zaman itu. Mungkin oleh kerana pada zaman itu, ramai pengguna PC yang selalu komplen sakit pergelangan tangan, maka tercipta la Keyboard ini.

Secara amnya, saya memang tak suka keyboard yang pelik² ini kerana tak kena dengan jiwa. Pada saya, keyboard mesti yang mekanikal dan mesti ada ketak-ketak ketika menaip. Baru la seronok dan gembira sewaktu menaip. Feedback itu penting.

By DeanW77 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49643109
Logitech G610 Orion Blue Mechanical Gaming Keyboard

Windows Key + D vs Windows Key + M

Selama ini, saya hanya ambil maklum akan fungsi Windows Key + M ini untuk minimize semua windows yang ada di desktop. Kemudian terbaca pula satu post di facebook akan penggunaan Windows Key + D ini.

Menurutnya, fungsi Windows Key + D ini adalah untuk “Show Desktop” manakala Windows Key + M adalah untuk minimize semua Windows.

Namun Windows Key + M ini mungkin tidak berkesan kepada program² yang ignore akan arahan ini. Ini adalah kerana programmer boleh menulis code untuk program mereka ignore command WM_MINIMIZE.

Maka dengan ini bolehlah Bapak², Ibu² dan adik² semua cuba command ini untuk minimize semua windows sewaktu emergency, macam boss datang ke meja kerja ke, bini datang tengok screen ke atau apa² sahaja keperluan kecemasan, di mana adalah menjadi keperluan untuk menyorok Windows yang berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.