Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Gary Buster Homecoming)

Dalam siri game Yakuza: Like a Dragon, Gary “Buster” Holmes adalah Poundmate anda yang pertama.

Poundmate – Gary Buster Homecoming

Kita akan unlock Gary di dalam “Substory 4: A Trip to Pound Town”. Ini memang akan terjadi secara automatik. Tidak memerlukan sebarang pre-requisite.

Secara amnya, Gary “Buster” Holmes adalah wadah pengenalan kepada pemain tentang Poundmate di dalam siri ini.

Sekiranya anda adalah peminat siri Yakuza, Gary ini memang recurring character semenjak dari siri Pertama Yakuza lagi.

Game ini memang kelakar. Takde yang serious.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Gary Buster Homecoming)

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Poundmate – Plague of Pincers

So, ini adalah salah satu game di dalam Xbox Game Pass Library, Yakuza: Like a Dragon dari series Yakuza. Di bawah adalah antara game yang bertemakan Yakuza. Nampak Gangster tapi ada elemen Loyalty dan Heroism di dalamnya:

  • Yakuza 4 Remastered
  • Yakuza 3 Remastered
  • The Yakuza Remastered Collection
  • Yakuza 5 Remastered
  • Yakuza 6: The Song of Life
  • Yakuza Kiwami 2
  • Yakuza Kiwami
  • Yakuza 0

Game ni tak tahu nak kata serious atau kelakar sebab dia kelakar, di tambah dengan Lawak Jepun yang mungkin hanya orang Jepun je faham. Tapi secara keseluruhannya, game ini kira best juga la.

Yakuza: Like a Dragon juga telah memperkenalkan mode baharu di dalam battle mode dia, iaitu, Turn-Based-Battle System, kira macam JRPG Jepun yang lain la. Umumnya, game² di dalam Siri Yakuza sebelum ini adalah Beat’em Up, macam Double Dragon Micro Genius dulu², Knee Kick.

Bakuma Ryuujin Kyaku (Demon Exploding Dragon God Kick) – Heh! Mesti Bapak² di luar sana masih terpikir macam mana nak perform move ini waktu dulu² kita main game ni.

Cara Dia: Tekan a+b dan kira atau kanan (bergantun pada arah pukulan) ketika sedang sujud, duduk atau berjongkok)

Source: AcidGlow – Flying Knee Montage Compilation – Double Dragon 2 NES

Nah, ini video Kasuga summon Udang Kara untuk membantu di dalam battle dia.

Yakuza: Like a Dragon (Poundmate – Plague of Pincers)

Skill Summon adalah salah satu dari ciri² utama di dalam kebanyakan JRPG macam Final Fantasy III dan ke atas. Tidak terkecuali, Game Yakuza: Like a Dragon ini. Cumanya, ianya dipanggil sebagai “Poundmate”, Kasuga call mereka guna SmartPhone.

Nanti jika berkesempatan saya share PoundMate yang lain pula.

Media Sosial bukan Benteng Pertahanan dari Tindakan Polis

Salam Pagi dan Sejahtera

Hari ini tak boleh melelapkan mata kerana telah tidor lebih masa pada hari ini. Letih betol. Oleh kerana itu, saya pusing² di layar virtual ini membaca apa yang patut.

Social media vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Terbaca pula kisah seorang pemuda (Graduan UK katanya) ditahan polis kerana membuat ugutan bunuh dan rogol di media sosial (saya rasa mungkin di twitter). Mungkin ramai yang kurang periksa tentang ini, bahawasanya sungguhpun Agensi Media Sosial ini menjaga privasi dan rahsia para penggunanya, tapi ini tidak bermakna, mereka tidak boleh berkongsi maklumat pengguna di dalam perkara² keselamatan atau perkara² yang melibatkan jenayah.

Semua pengguna media sosial adalah tertakluk dengan perkara ini. Contoh seperti berikut (dari Twitter)

Private information requires a subpoena or court order

Non-public information about Twitter users will not be released to law enforcement except in response to appropriate legal process such as a subpoena, court order, other valid legal process, or in response to a valid emergency request, as described below.

https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-law-enforcement-support#20
Request Secure Access to the Law Enforcement Online Request System

Saya percaya, semua media sosial ada terma dan syarat² seperti ini. Mungkin salah satu cara dari mengelakkan diri daripada dicekup pihak polis adalah dengan menggunakan ID Palsu dan VPN. Namun itu tidak menjanjikan selamat dari tindakan mana pihak berkuasa 100%. Ini adalah kerana, pasukan polis dan mana² agensi terbabit ada juga pakar² di dalam perkara IT ini. Mereka ada Jabatan Forensik Cyber la kawan.

Tindakan Graduan UK itu sebenarnya kurang bijak dan saya rasa dia mungkin kurang bijak. Muda² lagi dah ada rekod jenayah. Kan dah tak cantik resume kamu.

Membuat cabaran dan bertindak memperkecilkan pihak berkuasa merupakan salah satu kesilapan beliau. Untuk ini saya percaya, pihak polis akan mempunyai satu motivasi yang besar untuk menangkap budak ini. Boleh cuba tengok message dia di bawah:

Dia punya takabur, siap nak kasi jari tengah pada polis. Aku rasa, pada waktu dia kena cekup, punai dia pon dah kedalam. Mungkin terkucil barangkali.

Jangan Eksyen

There is a very thin line between confidence and arrogance.

Adam Peaty

Apabila kita membuat satu posting di media sosial, hendaklah sentiasa beringat bahawasanya, anda bertanggung-jawab ke atas setiap bait² yang ditulis. It is your responsibility. Orang putih kata, you Reap what you Sow.

Kita juga hendaklah beringat, apa-apa sahaja yang ditulis di media sosial adalah eternal. Satu kali post, maka selamanya akan ada. Benar, anda boleh padam dan deactivate account anda, tapi sebelum itu… Bak kata Russel Peters, stand-up comedian dari Canada: “Somebody’s going to get hurt real bad

Ada orang yang mungkin dah screenshot posting kamu dan viralkan dia, maka dalam erti kata lain, apa yang ditulis akan kekal selamanya unless, kamu adalah hacker dalam filem (ini mmg tak akan jadi) yang boleh memusnahkan segala jenis peranti di dalam dunia

Semoga Graduan dari UK ini dipermudahkan urusannya dan semoga ianya menjadi pengajaran pada semua untuk bertindak bijak dan berfikir sebelum membuat perkara-perkara yang bakal merugikan anda di kemudian hari.

Slime Rancher – Adventure Tamat

Tadi pagi dapat another achievement “The Adventure Continues!”.

The Adventure Continues! Worth 35 Points

Kelakar2 game ni. Kerja cari slime, jual plort selepas slime tu makan. Maybe plort tu adalah sejenis tinja sebab dia keluar selepas slime makan. Ada macam2 jenis slime seperti table dibawah

Source: https://slimerancher.fandom.com/wiki/Largo_Slimes

Game ini boleh hilangkan perasan amarah kalau tension. Bapa2 mungkin boleh cuba.

The Surge 2 – Habis Sudah

Hello Darkness My Old Friend Achievements : Worth 50 Points

Akhirnya, minggu lepas, berjaya habiskan game susah yg amat ini. Boss Last dia Archangel Eli, memang susah yang amat. Tapi boleh la pukul dia sampai mati jika elak sana, elak sini, deflect sesekali.

Marah punya pasal itu yang choose option untuk execute dia.

Photo Source: https://screenrant.com/surge-2-defeat-archangel-eli-tips-strategies/

Umum sedia maklum Game ini adalah Game dalam kategori “Souls Like Video Game”. Dalam erti kata lain game yang memang tak kasi can punya pada player.

Antara Game yang bergenre seperti ini adalah:

  • Bloodbourne
  • Sekiro: Shadow Die Twice
  • Nioh
  • Dead Cells
  • Hollow Knight dan macam2 lagi.

Boleh la bapak2 di sana cuba main game ini. Tapi ingat, jangan pula baling Joypad sebab angin satu badan.

Game ni memang cilaka.

27 years later, we meet again BAS KITA.

Atik Sab. That’s what we called this little wheels on the bus back then. Pakcik Din cum my Quran Teacher drove this bus. That was many years ago. Today, maybe his son. I dunno.

Now, Sara rides this bus to school. I am quite excited to have Sara riding this Orange Coloured (Gamer Hint – LEGENDARY) School Bus. No other buses were as popular and legendary as Bas Kita.

This bus is so awesome – no other bus may stop right in front of the gate, but Bas Kita. Why??? Because Bas Kita is too damn awesome.

If berminat… boleh la call the number below: