Last Day di Open University Malaysia

Hari ini adalah hari terakhir saya di Open University Malaysia sebagai seorang Senior Librarian di Unit Automasi (org kampung saya kata: System Librarian). Dalam tak sedar, rupanya tanggal 1 August 2012 saya telah dinaikkan pangkat dari seorang Librarian ke Senior Librarian. (kiranya macam S41 jadi S44. Ini Gomen pahamla). Kebetulan pula 1 August 2013 saya akan sertai Petronas sebagai Librarian juga di PETT, Tower 1, Level 4, PRC. Takde la tinggi-tinggi gunung Kinabalu, tapi ok la tuh. Ini kira ultimate punya tukar kerja.

Yea. Naik Pangkat di OUM telah memberi suntikan motivasi untuk memberikan yang terbaik lagi kepada OUM. Habis macam2 diperah untuk kemudahan Staff di Perpustakaan Digital OUM. Dalam erti kata lain, reward atau anugerah bisa memberikan seseorang semangat yang positif. Jom kita review apa yang telah saya buat di OUM sepanjang tahun sebagai Senior Librarian.

Post this book to my Learning Centre
Satu Pinjaman Antara Perpustakaan automatik bagi pelajar yang jauh. Fungsi ini akan memudahkan permintaan untuk buku fizikal daripada pelajar-pelajar yang jauh (di luar Lembah Klang).

Library Enhance Catalog
Katalog perpustakaan yang berasaskan CMS Drupal yang bertindak sebagai penambahbaikan  kepada katalog klasik.

UniSearch Discovery Service
Merupakan egen pencarian yang berupaya untuk membuat pencarian kepada semua pangkalan data dan Katalog Perpustakaan secara serentak.

Library Ticketing System   
Satu sistem pengesanan aduan pelanggan. Menyediakan kemudahan pengesanan untuk setiap masalah yang dilaporkan.

Request for Article Link in UniSearch Discovery Service
Merupakan satu pautan yang hanya akan muncul apabila Full Text artikel tidak wujud atau akses kepada teks penuh adalah terhad. Pautan tersebut secara otomatik akan mengisi maklumat bahan dalam borang permohonan Pembekalan Dokumen. Jadi… ianya lebih mudah dan pantas.

DDS Delivery Service
Sistem ini dibina untuk menyimpan artikel-artikel yang pernah dipohon oleh pelajar sebelum ini untuk kegunaan masa hadapan.

Projek QR Code Perpustakaan Digital TSDAS
Projek QRCode berfungsi memberi kemudahan kepada pengguna perpustakaan untuk mengakses maklumat atau link yang diperlukan & seterusnya menyimpan link/QR-Code tersebut untuk kegunaan masa hadapan tanpa perlu menaip semula URL tersebut. Teknologi ini  menggalakkan penggunaan mobile devices kepada pengguna perpustakaan.

Cuma satu saja yang tak sempat dilaksanakan… iaitu migrate Library System Virtua VTLS ke Chamo VTLS. Tak apalah, kita kasi System Librarian yang baharu di OUM laksanakan yang itu. Pasti boleh punya.

Okeylah… Tepat jam 5.23PM saya, Ahmad Munawar MA telah berhenti dari Open University Malaysia untuk memberikan yang terbaik kepada Organisasi Impian saya semenjak di Perdana Leadership Foundation lagi, Petronas.

 

Terima Kasih OUM dan semua staff dan juga semua boss serta mantan boss

Being promoted… Syukur Alhamdulillah

As of 1st July 2012, I am now serving the Digital Library of Open University Malaysia as Senior Librarian (In Government Service is equivalent to S44). Syukur Alhamdulillah. Rezki from Him for my lovely wife and kids.

Being a Librarian for nearly 8 years; working enthusiastically and actively looking for ways to improve the library services to the best of my ability. If you love your job… well you will be rewarded in time. The rezki from Him will come… surely.

The 1st task I did when starting to work at Tan Sri Dr. Abdullah Sanusi Digital Library, if I am not mistaken is redesigning the Library Catalogue. Luckily I am well versed with Virtua VTLS Library System (thanks to En Azhar Md. Noor of Perdana Leadership Foundation. Hint: Tun Dr. Mahathir). Giving new look to OUM Digital Library was a piece of cake. Almost anyone could do it. It was purely HTML and CSS. No programming involved.

After sometimes, I came to realize that there was a need for student authentication. At first it was a simple PHP login script, exploiting exposed variables (not secure and dirty, but hey. It worked Okay!)

A year later I came across Drupal. Something like Joomla but much more powerful and robust. Drupal has a high learning curve. It is built on security and usability comes later. Hmmmm! Challenge accepted. Within 3 months a new Library Portal based on Drupal was introduced, somewhere in January 2010.

By now Drupal in the Library is being used as:

  • Authentication System
  • Error Reporting
  • Enquiries System
  • Document Delivery, InterLibrary and IntraLibrary Loan Request
  • Remote Access via EZproxy
  • Library Database Management System
  • Library Catalogue Replacement

I learnt Drupal by trial and error and with help from Drupal Communities, Drupal Books and some code snippets.

Ahhhh. I could still remember the day I was trying to write my 1st custom module. Nothing worked and I almost gave up. Luckily Drupal has good API documentation and I was able to write a module to programmatically add user into the system and log them in. It was a breakthrough. Nothing is impossible if you put your heart into it.

Still learning Drupal and is aiming to become a Drupal Ninja

library.oum.edu.my kebawah (down)

Adoiyai. Tidak semena² kesan daripada power trip server library.oum.edu.my mengalami masalah tak boleh nak boot. Superblock error katanya. Tak boleh boot. Recovery pon tak jalan. Tak tahu mana silap dia. Lepas buat thorough investigation then we find out modules library hilang. Celah mana hilang tidaklah hamba dapat pastikan.

[img_assist|nid=3459|title=|desc=|link=node|align=none|width=500|height=227]

Maka bermulalah kerja membaik pulih pada hari ini. Server ini kena siap dengan kadar segera sebab pelajar² dah nak exam. Sekarang pond ah penuh inbox dengan komplen mereka.

Mood: Tension dan Berangin Satu Badan

Mobile Web untuk Library

Yeah. Sudah siap ini Library Web Application untuk Library tempat saya kerja. Maka pelajar OUM kini boleh buka Library Portal dengan handphone mereka.

[img_assist|nid=566|title=|desc=|link=node|align=none|width=400|height=332]

Untuk pembikinan Mobile Web ini saya menggunakan:

  1. iWebKit untuk Interface dan Look & Feel
  2. WURFL untuk Device Detection
  3. Drupal sebagai Engine

Humanizing your Facebook Pages… revisited

Salam

To my surprise, through Meltwater news monitoring service, The Tan Sri Dr. Abdullah Sanusi Digital Library has been featured among other libraries in Mr. Lee’s blog post, Humanizing your Facebook Pages. In his post, he explained why some libraries had few FB fans while others had more than thousand fans.

The ground rule is very simple and easy. Make your Facebook Fan page as lively as possible. Post updates everyday and off course interact with every comments. That is the secret, well, it’s no-brainer stuff.

Others should follow too. Facebook is free and setup is super easy.

Better Gmail2…

Salam Sejahtera

Semoga Tuhan Seantero Alam memberkati anda semua. Tidak mengira Parti Politik, samada PAS atau UMNO, DAP atau PKR. Semuanya adalah sama di sisiNya. Semoga Tuhan memberkati anda semua.

Saya ada terbaca mengenai sebuah Extension Firefox yang amat berguna kepada pengguna Gmail. Oleh kerana kantor saya menggunakan Gmail sebagai platform Emailnya, saya pon mencuba Extension ini. Ianya dikenali sebagai Better Gmail 2 oleh Gina Trapani. Sebuah Extension untuk Firefox yang cukup bagus dan berguna, khususnya pengguna Gmail. Sungguhpun begitu Entension ini hanya berfungi untuk Gmail Interface yang baru sahaja.

Antara yang menarik mengenai Extension ini adalah:

1. Jumlah Email yang Baru di FavIcon

favicon-better-gmail2


2. Row Hightlight

row-highlights-gmail2


3. Mimetypes Icon untuk attachment

mimetypes-better-gmail2


4. Jumlah Email yg belum dibaca mengikut penghantar

inboxcount-gmail2


Maka begitukah perihalnya tentang extension yang bagus khususnya pengguna Gmail. Oleh itu, marilah semua, tinggalkan Internet Explorer itu dan beralihlah ke Musang Berapi.

That dreaded IE6… [#2]

Throm-ka

Yesterday I made a post regarding that fakap IE6. Which is Web-Developers worst nightmares on earth. My nightmare. IE6 is the dying old man which refuses to retire. So I wrote a little script to force users to upgrade whenever they view the library portal.

However, after looking at the log files and google anal. report, I soon realize that forcing users to upgrade their browser is mean. So mean, to the extend that some users still stump upon the upgrade warning. (lol. they still asked me what to do). I do so believe the warning is so direct. Why some users still don’t get it.

Some users may not upgrade to the latest IE due to unlicensed copy of Windows (stop using pirated windows ler). Some users may not install alternative browsers due to Company Restrictions (what company is that… so evil). Due to this I will have to lift the force upgrade script.

So… once again hacks and workaround will do the trick. All this started with CSS compatibility issues. Some elements may not appear in IE6 and some element will break the page in IE6. Sometimes I will have to forget the beautiful effect and design since in IE6 the page will break. What a nuisance.

After searching for solutions how to these pages at least viewable in IE6 I come across the conditional codes. Hmm. Created by Microsoft for Internet Explorers.

One of the most common operations performed in a Web page is to detect the browser type and version. Browser detection is performed to ensure that the content presented to the browser is compatible and renders correctly. The browser type can be detected using many different techniques. Most methods of browser detection make use of script on the server or client.

This article introduces conditional comments, which offer certain advantages over scripted browser detection techniques. Conditional comments make it easy for developers to take advantage of the enhanced features offered by Microsoft Internet Explorer 5 and later versions, while writing pages that downgrade gracefully in less-capable browsers or display correctly in browsers other than Windows Internet Explorer. Conditional comments are the preferred means of differentiating Cascading Style Sheets (CSS) rules intended for specific versions of Internet Explorer.

Source : msdn.microsoft.com

After some reading I use these stupid IE codes


<!--[if lte IE 6 ]><div id="bodoh"><![endif]-->
<!--[if gte IE 7 ]><div id="panes"><![endif]-->
<!--[if !IE]>--><div id="panes"><!--<![endif]-->

These codes will load specific line based on users’ browsers as explained in the links. I hate IE.

Susahke nak silent kan hanpon??

Salam Sejahetera dan Selamat Maju Jaya

Perilaku manusia mmg pelik. Namun sikap manusia ini kadang-kala tidak mencerminkan umurnya. Susah kita nak teka bagaimana seseorang itu hanya dengan melihat perangainya. Orang-orang tua cukup percaya dengan kaedah ini. Mereka percaya seseorang itu boleh dinilai hanya dengan melihat kelakuannya. Ini sebenarnya tidaklah betol, kerana orang-orang tua bukannya betol 100%.

Tak elok anak dara nyanyi semasa masak kerana khuatir akan dapat laki tua. Celah mana? Bongok sungguh orang-orang tua zaman itu. Kenapa perlu berlapik2? Kan ke mudah dan cepat serta tepat kalau guna kata-kata yang terus. “Oi Minah! Ko jangan la nyanyi, bukan sedap pon sore ko! Hangit nasi karang!!!”. Itu adalah contoh. Ada juga yang berperangai seperti orang giler tapi tidak giler. Saya ada seorang kawan yang giler, tapi dia tidaklah giler. Bererangai seperti seorang saiko.. tapi tidaklah saiko. Muka macam samseng pemandu lori tapi hati dia kecik. Merajuk numero uno. Haha

Okeylah kita berbalik pada tajuk utama iaitu… silent mode HP.

Apekah susah nak tekan butang itu? Apekah payah nak setkan fungsi bergegar? Susah benarke nak disable kan bunyi telepon. Faham2 jelah apabila melangkah masuk kedalam Library, pengguna harus tanam didalam otak bahawa sebarang bunyi yang bisa mengganggu pengguna lain haruslah dielakkan.

Payah ke nak paham Library = Diam = Toksah ganggu orang lain – perangai bangsat + hormat pengguna lain dan dapatlah jumpah besar iaitu pengguna library yang bijak. Kalau tidak mahu hormat undeng2 library… kurang-kurang hormatlah diri sendiri!!

Ramai tidak suka kalau saya panggil mereka berperanagi seperti bangsat tapi kalau dah serupa bangsat.. nak uat macam mana? Kalau kanak2 tadika masuk library buat bising tak apa la. Kita tahu sebab dia kanak2. Bodoh lagi dan masih belum bijak untuk berfikir. Ini dah besar, badan berbulu dah boleh jadi bapa atau ibu.. tapi masih lagi dungu.

Sila-sila lah pahamkam diri anda… apabila masuk kedalam library anda haruslah perlahankan handphone anda. Tidak ada orang yang akan kagum dgn hanpon anda!!! Jadi letakkan phone anda ke silent mode.

Paham?!?!

OUM Digital Library has new look too…

Good Evening,

Another 45 minutes to go before I will start chasing all the students out from this library. /lol. Of course, will never do that. It will reflect me as a person and what not, as a Happy Librarian. This is Munawar the Happy Librarian. The one that will always try to help no matter what.

For the past few months, I have made some changes to the iPortal’s look and feel. However, it is not available to the general public. You have to log in to our system in order to view. The time has come however, to replace the old look of Public iPortal. Remove some useless codes and putting away non-public directive and add-up some CSS 2.1. The new iPortal is now available.

This server is lacking some important packages, no PHP and mySQL. Nothing much that I can do. Installing won’t help either, I will need to recompile APACHE which I dare not to do. Let it be, let it be. Do not have the guts to face the fiasco should it arise.